Affirmaties

Ik ben gek op affirmaties. Zelf gebruik ik ze graag ter voorbereidingen op een marathon.

Affirmaties zijn positieve gedachten. Hoe vaker je een bepaalde gedachte hebt, hoe meer je erin gaat geloven en hoe meer dit zich vervolgens in je leven manifesteert. Je kunt je gedachten dus ombuigen naar positieve denkpatronen met affirmaties. Klinkt dat voor jou wat zweverig? Stel: je moet over een balk over een slootje lopen. Jij denkt bij voorbaat al dat het niet gaat lukken. Je zegt tegen jezelf: ‘dat kan ik nooit’. Dikke kans dat juist jij in de sloot valt. Waarom? Je geloofd in je eigen overtuiging. Bij iedere stap denk je ‘o ik ga vallen’. Je hele lichaam staat hierdoor op spanning en je kan niet meer goed je balans houding. Je valt, zoals je had verwacht.

Zoals gezegd: Affirmaties zijn positieve gedachten. In hypnobirthing en zwangerschapsyoga wordt veel gebruik gemaakt van deze manier van visualisatie. Door positieve gedachten vaak te herhalen vormen ze als het ware een spoortje in je brein. Ze worden jouw nieuwe waarheid.

Je zou je kunnen voorbereiden op de bevalling met affirmaties. Neem dagelijks de tijd om in een ontspannen situatie (kaarsjes aan en met een kopje thee op de bank) deze affirmaties te herhalen. Je kan ze zelf opzeggen maar er zijn ook veel podcasts te vinden met affirmaties om af te luisteren.

Voorbeelden van affirmaties zijn:

Ik kijk uit naar de komst van mijn baby

Ik kijk er naar uit om mijn baby te zien, te ruiken en te voelen.

Mijn lichaam is hiervoor gemaakt

Ik en mijn baby werken perfect samen

Iedere wee brengt mij dichter bij de geboorte van mijn kindje

De bevalling is het meest bijzondere moment van mijn leven

Ik vang iedere wee moeiteloos op

Ik adem uit en ontspan

Ik voel mij krachtig en sterk

Ik kan dit

Misschien voelt het eerst nog wat plastisch maar je zal merken dat het echt een verandering geeft in je denkpatronen.

Jij kunt dit!