Yoga voor hardlopers

Als hardloper ben je constant bezig je loopprestaties te verbeteren door meer en beter te trainen. Yoga kan jou hierbij ondersteunen. Je leert bewuster bezig te zijn met de ademhaling en focus. Op deze deze manier breng je het lichaam in balans en verklein je de kans op blessures en herstel je sneller van bestaande blessures

Flexibiliteit

Yoga verbetert je flexibiliteit. Dit vermindert de kans op een blessure. Veel mensen hebben last van stijfheid en boeken daardoor ook weinig vooruitgang. Met yoga kan je tot wel 35% meer flexibiliteit ontwikkelen.

focus en hartslag

Door een bewuste ademhaling kan je langer op een rustige hartslag lopen. Je focus en concentratievermogen zal toenemen.

Spierherstel

Yoga helpt je bij het opbouwen van kracht en uithouding door de sterke poses die je vaak een tijdje moet vasthouden. Yoga bevorderd ook het herstel van je spieren waardoor ook volgende trainingen gemakkelijker verlopen.

Klinkt te mooi om waar te zijn? Ervaar het zelf!

Yoga voor hardlopers - workshop

Zonnegroet voor kracht

Zonnegroeten bevatten een mooie combinatie van lenigheid en kracht op een ritmische ademhaling. Daarmee pak je al drie aspecten mee die je kan gebruiken in je warming-up voor het hardlopen.

Wanneer je veel kracht moet leveren, wil je dat de energie gaat naar de lichaamsdelen die ook energie leveren aan de beweging. Je wilt niet dat energie verloren gaat aan spieren die eigenlijk niet mee hoeven te doen. Daarom wordt er ook aandacht besteed aan het ontspannen van spieren die je niet nodig hebt. Je leert hoe een goede ademhaling dit kan ondersteunen.

Een goede loophouding is ook essentieel voor energiezuinig hardlopen. Met yoga leer je de wervelkolom te verlengen zonder spanning toe te voegen. 

 

functionele Flexibiliteit

Stijfheid in weefsels is erg belangrijk. Als de weefsels niet stijf genoeg zijn krijg je niet genoeg kracht en snelheid bij het lopen. Daarbij moeten de spieren de lengte hebben die past bij de functie die ze moeten uitoefenen. Wanneer je lange dagen stil zit op een stoel, zullen spieren verkorten die bij het hardlopen wel lengte nodig hebben.

Bij langdurige stretch bij yoga is het mogelijk deze spieren op de juiste lengte te brengen zodat ze jou niet langer beperken bij het hardlopen.

Je hartslag daalt en het concentratievermogen neemt toe

Wanneer je in staat bent aandachtig – mindful – te rennen, is het veel makkelijker om in een flow te komen. Je bereikt dan een staat waarin je inspanning verricht, zonder het gevoel te hebben dat je je daar heel hard voor moet inspannen.

Yoga helpt je om je emoties te controleren, wat handig is tijdens zware- lange trainingen. Een lastige yogapositie volhouden is net als het einde van een zware training. Je weet dat er een einde aan komt maar je moet nog heel even volhouden. De ontspannings- en meditatietechnieken van yoga helpen je om je geest leeg te maken en zorgen bovendien voor een betere nachtrust. Dit draagt bij aan een goed herstel en helpt ook via die weg voor een toename van de belastbaarheid.

Regelmatig aan yoga doen verhoogt je concentratievermogen. Je leert de mogelijkheden van je lichaam en geest te herkennen, te accepteren en ze alleen zo ver te pushen als voor jou mogelijk is. Niet verder.

Ervaringen van deelnemers

Het lukt mij nu beter om mijn adem onder controle te houden tijdens het lopen

Manon

Door het beoefenen van yoga heb ik veel minder last van blessures

Natalie

Yoga bij jouw vereniging

Wil je graag meer weten over yoga voor hardlopers? Nodig ons uit bij jou op de vereniging of atletiekclub. Wij verzorgen workshops voor zowel recreatieve lopers als voor hardlooptrainers. Uiteraard doen wij dit zoveel als mogelijk buiten. Net als hardlopen. 

Kies hieronder uit de mogelijkheden. Staat jouw wens hier niet bij? Stuur dan een e-mail naar info@vitaaloveral.nl

Starter

€97

/training

Op locatie

Groepen tot 15 personen

1 les van 1,5 uur

Yoga en hardlopen

Leer de basis over yoga voor hardlopers

Expert

€477

/cursusreeks

Op uw club of onze locatie

Groepen tot 15 personen

6 lessen van 1,5 uur

Yoga en hardlopen

Direct toepasbaar in de training

Pro

€280

/dagdeel

Op uw club of onze locatie

Voor hardlooptrainers

1 dagdeel

Yoga

Theorie en praktijk

Yoga voor hardlopers is een activiteit van VitaalOveral.