Ben jij van plan om af te vallen? De cijfers zijn keihard: een derde tot de helft van alle mensen die een succesvolle afvalpoging hebben ondernomen zijn na een jaar weer terug op hun oude gewicht of….zelfs iets je meer. Het bekende Jojo effect.

Wat veroorzaakt het Jojo effect?

Wat het Jojo effect precies veroorzaakt daar is de wetenschap ook nog niet helemaal uit. Er zijn een aantal factoren die dit kunnen veroorzaken.

De spaarstand

Wanneer je gewicht verliest, gaat het lichaam extra zuinig om met calorieën. Alleen veel zuiniger dan je op basis van het verloren gewicht zou verwachten. Hierdoor tikt iedere calorie die je binnen krijgt extra hard aan. Ook zou het lichaam een ingebouwde thermostaat hebben. Een ideaal gewicht waar het steeds naar terug valt. Dit gewicht is verschillend per persoon en vormt zich waarschijnlijk voor een belangrijk deel door leefstijl. Wanneer je veel afvalt zal het lichaam uiteindelijk manieren gaan zoeken om jou weer terug te krijgen naar dat ideaal gewicht. De kunst is hier dus om de thermostaat anders in te stellen.. Bewegen (krachttraining!) en het eten van meer eiwitten zou hier ondersteuning aan kunnen geven maar…

Meer sporten, minder bewegen

Als je succesvol wilt afvallen moet je ook meer gaan bewegen. Onderzoeken laten zien dat mensen die intensief gaan sporten om af te vallen, meer op de bank zitten de rest van de dag. Om het lichaam rust te geven… Zo worden de verbrande calorieën deels teniet gedaan. Zonde! De kunst is dus om structureel, de hele dag door meer te bewegen.

Onbeheersbare eetlust

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom er na een aantal weken een onbeheersbare eetlust ontstaat. Alleen al omdat je jezelf hebt opgelegd dat je iets niet mag eten maakt de drang ernaar groot. Maar er is nog iets. Een hormoon. Leptine is een hormoon wat een verzadigingsgevoel geeft. Het remt je om verder te eten. Wanneer je gewicht verliest, maak je minder leptine aan. Je verzadiging is dus minder groot. Dus je moet iedere dag opnieuw weer op discipline eten afslaan. Je lichaam vraagt nog steeds om meer… Je kan dit opvangen door vezelrijk en eiwitrijk te eten. Zo ben je voor langere tijd goed gevuld.

Hoe kan je dit voorkomen?

Wanneer je van plan bent om te gaan afvallen ben je niet zomaar. Zorg dat je een goed plan hebt. Een doelstelling, subdoelen en duidelijke acties die jou naar dit doel toe helpen. Zonder goed omlijnt plan val je uiteindelijk terug in oude gewoontes en kom je weer aan. In ons online afvalprogramma helpen we jou met het opstellen van deze doelen en een goed plan. Je krijgt veel informatie over afvallen zodat je precies weet wat je kan doen om het succesvol te laten zijn.

Stel je omgeving om de hoogte van jouw plan om af te vallen en vraag om hulp. Een van de belangrijkste factoren in succesvol afvallen is de omgeving die jou blijvend steun geeft. Een partner met een zak chips naast jou op de bank maakt het voor jou extra lastig.

Leg de koekjes nooit in dezelfde kast als de thee… Wanneer je een kopje thee zet en er staan koekjes voor je neus wordt het obstakel wel heel groot.

Wil je meer weten over de afvalprogramma’s van VitaalOveral? Wij helpen je graag verder. Bijvoorbeeld met ons online afvalprogramma.

Deel dit artikel

Meer in deze categorie

De kracht van gezond ontbijten

De kracht van gezond ontbijten

De kracht van gezond ontbijten Terwijl jij lekker ligt te slapen is je lichaam altijd bezig met het verbranden van voedingsstoffen die je overdag hebt ingenomen. Het is daarom belangrijk om je voedingsstoffen s ‘ochtends weer aan te vullen door middel van een gezond...

read more
Rugpijn – Wat doe je eraan?

Rugpijn – Wat doe je eraan?

Rugpijn – Wat doe je eraan? Oh wat ga je lekker door de zwangerschap. Je mag niet klagen. Ik moet altijd een beetje gniffelen als ik dat hoor. Je mag niet klagen… waarom eigenlijk niet? Nou ja, kom alsjeblieft niet de hele dag over ieder dingetje mopperen maar we...

read more
Affirmaties

Affirmaties

Affirmaties Ik ben gek op affirmaties. Zelf gebruik ik ze graag ter voorbereidingen op een marathon. Affirmaties zijn positieve gedachten. Hoe vaker je een bepaalde gedachte hebt, hoe meer je erin gaat geloven en hoe meer dit zich vervolgens in je leven manifesteert....

read more
Vezels voor een gezond immuunsysteem

Vezels voor een gezond immuunsysteem

Vezels voor een gezond immuunsysteem Vezels zijn afkomstig van de celwand van planten. Ze kunnen niet verteerd worden in de maag en dunne darm. Ze komen aan in de dikke darm en worden daar gefermenteerd. Hierbij komen vetzuren vrij die ontstekingsremmend werken. Ze...

read more
Cravings- waarom eigenlijk?

Cravings- waarom eigenlijk?

Je zit net lekker en krijgt enorme trek in chocolade. Je hebt net gegeten maar je pakt toch maar wat. Nog geen 5 minuten later kan je wel wat chips gebruiken… Cravings… Snaaien naar eten. Een enorme en onweerstaanbare trek in iets. Vaak hebben ze een andere oorzaak...

read more