Incontinentieklachten na de zwangerschap

In Nederland krijgt 1 op de 4 vrouwen van boven de 30 jaar te maken met incontinentie. De oorzaken hiervan zijn variƫrend maar een groot deel is terug te herleiden naar de zwangerschap. De klachten wisselen van een paar druppels bij het niesen tot in de broek plassen. Veel vrouwen veronderstellen dat incontinentie normaal is na de zwangerschap. Juist omdat er een taboe op rust wordt dit niet echt goed besproken.

Incontinentie nog maanden na de zwangerschap is niet normaal en is goed te verhelpen.

Wat is incontinentie.

Er zijn verschillende vormen en oorzaken van incontinentie. Hieronder beschrijf ik Stress Urinary Incontinence, ofwel SUI. Deze vorm van stressincontinentie komt voor bij inspanning zoals hoesten, niezen, lachen, springen en sporten. Hiervoor zijn meerdere spiergroepen in het lichaam verantwoordelijk.

Inner Core Unit

Bekkenbodemspieren hangen onderin het bekken. Je kan ze voorstellen als een soort hangmatje. Ze houden de inhoud van het bekken in het bekken en ze voorkomen dat de ontlasting er zomaar uit loopt. Gezonde, goed functionerende bekkenbodemspieren hebben daarom een constante lichte spierspanning. Ze staan in connectie met je diepe dwarse buikspieren, middenrif en diepe rugspieren. Deze spieren vormen samen de inner core unit. Ze werken samen zodat ze op het juiste moment activeren wanneer je bijvoorbeeld moet lachen, niezen of iets optilt.

Te gespannen en te ontspannen bekkenbodemspieren kunnen de druk van extra beweging echter niet aan en dit heeft urineverlies tot gevolg.

Het voorkomen van incontinentie

Last van urineverlies? Stop met high impact activiteiten zoals hardlopen en plan een afspraak bij een bekkenbodemfysiotherapeut. Deze gespecialiseerde fysiotherapeut kan door middel van onderzoek (intern onderzoek of echografie) inschatten wat de oorzaak van de incontinentie is. Zo kan er een gericht plan opgezet worden. Ze leert je hoe je op de juiste manier je bekkenbodemspieren aanspant en ontspant. Als trainers kunnen wij je helpen bij de gerichte training van de bekkenbodem en inner core unit. Veel vrouwen verliezen na de zwangerschap de connectie met deze spieren. Je voelt niet meer goed hoe je ze moet aanspannen. Door training kan je dat opnieuw leren.

Het middenrif

De middenrif is een onderschat onderdeel van de inner core unit. Het middenrif beweegt op en neer bij de ademhaling en geeft zo ruimte aan de longen om uit te zetten. Tijdens de zwangerschap en bij stress komt de ademhaling vaak hoger te zitten. De buik beweegt nauwelijks meer mee, het middenrif wordt krampachtig stil gehouden met als resultaat dat de schouders omhoog komen bij de inademing. Dit kan nek- en schouderklachten veroorzaken. Daarom worden in onze zwangerschapsprogramma’s altijd ademhalingsoefeningen aangeboden. Dit geeft ondersteuning aan je core training en in het dagelijkse leven.

Hou er rekening mee dat het trainen van je bekkenbodem tijd en geduld nodig heeft en dat je bekkenbodem een sterke fundatie nodig heeft waar het op kan bouwen. Vaak voel je na een paar weken de eerste resultaten maar blijven herhalen is de oplossing.

Wil jij ook werken aan een sterke core unit en incontinentieklachten te lijf gaan? vraag ons om informatie: info@vitaaloveral.nl