Je bent gezond gaan bewegen maar voelt je niet echt fitter. Dit gaat er mis.

Goed en gezond eten als fanatieke sporter kent vele valkuilen. Hier de meest voorkomende fouten.

  1. Ongezond eten omdat je toch niet aankomt. Je verbrand misschien wel heel veel calorie├źn met sporten maar dat betekent niet dat je lichaam geen vitaminen en mineralen nodig heeft. Wanneer je veel sport heb je ze juist nog veel harder nodig. Die voedingsstoffen haal je uit groenten, fruit en volkorenproducten. NIet uit fastfood.
  2. Te weinig kleur. Hoe meer je varieert in kleur op je bord, hoe meer verschillende soorten voedingsstoffen je binnen krijgt
  3. Te grote porties. Je hebt trek en beloond jezelf met dubbele porties. Dat is echt niet nodig. Help jezelf door op te scheppen op een kleiner bord.
  4. Je eet te weinig vetten. Je hebt vet nodig om vitaminen op te nemen in het lichaam. Ga dus niet op een te gezond vetvrij dieet. Vul aan met avocado, noten, zaden en olie.
  5. Je eet te veel koolhydraten. Je hebt wel wat extra voedingsstoffen nodig maar alleen als je waanzinnige afstanden per week aflegt doet je lichaam wat met de extra koolhydraten. Houd de hoeveelheid koolhydraten in je voeding beperkt.
  6. Je drinkt te veel sportdrank. Tenzij je langer dan 1,5 uur achter elkaar intensief sport in een een warme omgeving heb je echt geen sportdrank nodig. Drink dan gewoon water. Dat scheelt weer extra suikers.
  7. Je eet te weinig na de training. Je hebt voedingsstoffen nodig voor een goed herstel. Eiwitten helpen in het spierherstel na de training. In combinatie met koolhydraten nog beter. Een beker chocolademelk of een boterham met pindakaas en banaan zijn prima herstelmaaltijden.