Ontbijt met yoghurt

Vandaag ga ik het hebben over de voordelen van ontbijten met yoghurt. Waarom is ontbijten met yoghurt eigenlijk zo goed voor je?

Voordelen van ontbijten met yoghurt

Met yoghurt begin je je dag gezond en goed. Beginnen met yoghurt in de ochtend heeft super veel voordelen zoals:

  • Yoghurt bevat veel calcium wat nodig is voor het goed functioneren van de spieren en opbouw van de botten
  • De calcium is nodig bij het goed functioneren van het zenuwstelsel
  • De  calcium is betrokken bij de bloedstolling

Naast calcium bevat yoghurt nog meer goede voedingsstoffen namelijk:

  • Eiwit
  • Vitamine B12
  • Vitamine B2
  • Bacteriën die de darmflora ondersteunen

Melk bevat inderdaad veel calcium maar door de verbinding met carbonaat is ons lichaam niet goed in staat om iets met deze vorm van calciumcarbonaat te doen. Eet je melkproducten voor de calcium, vervang het dan liever voor boerenkool of spinazie. Hierin zit calciumcitraat. Daar worden je botten sterker van dan van een glas melk.

Yoghurt is gefermenteerd waardoor je het gemakkelijker kan verteren dan melk. Het bevat ook nog eens veel goede bacteriën om je darmflora mee te voeden. Kies bij voorkeur voor volle, biologische yoghurt. Een koe die volwaardige voeding krijgt kan ook volwaardige melk (en vervolgens yoghurt) produceren met enzymen en mineralen die de vertering voor mensen makkelijker maakt.

Keuzes die je beter niet kan maken als je ontbijt met yoghurt.

Wat je beter niet kan kiezen als je gaat ontbijten met yoghurt is een vruchtenyoghurt uit de supermarkt. Bij vruchtenyoghurt denk je natuurlijk gelijk dat je een goede keuze maakt omdat er al vruchten inzitten. Maar deze yoghurt mag dan wel makkelijk zijn maar deze yoghurt bevat niet de goede voedingsstoffen die je wel uit vers fruit haalt. Wat je wel binnenkrijgt met vruchtenyoghurt zijn toegevoegde suikers. Je kan hierbij het beste kiezen voor normale yoghurt of kwark met vers fruit.

Wat ook een fout is die veel mensen maken is gebrande noten door de yoghurt te roeren. Gebrande noten zijn veel te koop in de supermarkt. Jammer genoeg bevatten gebrande noten minder voedingsstoffen dan ongebrande noten. Ook zijn gebrande noten vetter omdat ze vaak worden gebakken in frituurvet. Ben je het niet gewend om ongebrande noten te eten? begin dan met amandelen of walnoten.

Lekkere recepten met yoghurt om je dag goed te beginnen.

Hierbij heb ik een paar lekkere en makkelijke recepten met yoghurt om je dag goed en gezond te beginnen. Ook deel ik graag een recept met jullie hoe je zelf heel lekker een gezonde granola kan maken.

Yoghurt met blauwe bes, walnoten en kokos

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 50 gram blauwe bessen
  • 3 eetlepels kokos snippers
  • 1 eetlepel gehakte walnoten

Bereiding:

  1. Hak de walnoten grof en doe ze in een schaaltje
  2. Schep de Griekse yoghurt er bovenop en leg hierop een laagje kokos snippers
  3. Als laatste leg je de blauwe bessen op de yoghurt. Zo ziet je ontbijtje er heerlijk uit!

Yoghurt met walnoten, banaan en cacao

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 200 gram yoghurt
  • 40 gram havervlokken
  • 1,5 eetlepel cacao poeder
  • 50 gram walnoten
  • 30 gram rozijnen
  • 10 gram pompoenpitten
  • 1 banaan

Bereiding:

  1. Doe de yoghurt in een schaaltje
  2. Pel de banaan en snijd hem in plakjes
  3. Schep de cacaopoeder bij de havervlokken
  4. Doe alles bij elkaar in 1 kom en geniet van je ontbijtje!

Zelf granola maken

Ingrediënten voor 1 pot vol basis granola:

  • 150 gram havervlokken
  • 100 gram gemengde ongezouten noten
  • 25 gram pompoenpitten
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 eetlepels honing
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Bereiding:

  1. Doe alles samen in 1 kom en roer het door elkaar.
  2. Stort het mengsel op een met een papier beklede bakplaat.
  3. Bak de granola 15-20 minuten op 180 graden. Schep de granola halverwege even om.
  4. Laat de granola afkoelen voordat je deze in een pot doet.
  5. Je kunt nadat de granola afgekoeld is nog kokos snippers, gedroogd fruit of bijvoorbeeld rozijnen toevoegen. Dus er zijn veel variaties mogelijk met deze basis granola!

In een afgesloten pot is deze granola minstens 2 weken houdbaar.

Ik hoop dat jullie wat meer hebben geleerd over gezonde ontbijtjes met yoghurt! En ik zou zeggen varieer er op los met lekkere en gezonde combinaties die je in de yoghurt kan doen!