Overnight oats (chique woord voor havermout)

In het vorige artikel heb ik jullie tips gegeven hoe je het beste kunt ontbijten terwijl je helemaal niet zo´n ontbijter bent!

Vandaag ga ik verder in op de overnight oats. Klinkt heel wat maar hele volksstammen zijn groot geworden op havermout.

Waarom overnight oats?

Wat het meest gebruikt wordt in overnight oats zijn havervlokken of havermout. Havervlokken zitten vol met eiwitten en vezels wat bijdraagt aan het verlagen van het cholesterol gehalte. Havervlokken bevatten weinig vetten maar wel veel vitamines. Ook houden havervlokken de bloedsuikerspiegel stabiel doordat er veel vezels en complexe koolhydraten inzitten. Energie die heel langzaam wordt afgegeven. Je hebt er dus lang energie van en slaat het niet direct op (in de vorm van vet). Daarnaast geeft het door de vezels een lang  verzadigd gevoel zodat je minder snel de (ongezonde) tussendoortjes gaat eten na het ontbijt.

Daarbij kan je het al gemakkelijk de avond van tevoren klaarzetten. Dus wanneer je in de ochtend snel weg moet maar toch gezond wilt eten is dit een goede suggestie.

Overnight oats zijn niet altijd gezond!

Een fout die veel wordt gemaakt bij het voorbereiden van de overnight oats is dat het meer als een toetje gaat smaken in plaats van een gezond en goed ontbijt. Dit komt omdat veel mensen veel suiker of bijvoorbeeld hagelslag aan hun overnight oats gaan toevoegen. Ook worden er vaak plantaardige, GEZOETE, melksoorten aan toegevoegd.

Als je dit doet is het geen gezond ontbijtje meer!! Probeer daarom zo min mogelijk suikers toe te voegen aan je overnight oats. Geef het smaak met stukjes fruit, kaneel of cacao. Zo heb je wel de zoete smaak zonder toegevoegde suikers.

Probeer zoveel als mogelijk te variëren in ontbijt. Iedere dag hetzelfde eten geeft te weinig variatie in voedingsstoffen die je nodig hebt. Wissel dus af. De komende weken deel ik nog meer recepten met je.

Recept inspiratie overnight oats.

Hierbij deel ik graag een paar recepten met jullie ter inspiratie voor als je zelf een overnight oats gaat maken.

Overnight oats met banaan

Ingrediënten:

 • 30 gram havermoutvlokken
 • 200 ml melk, ongezoet amandelmelk of yoghurt
 • 1 eetlepel rozijnen (let op! veel suikers)
 • 1 banaan (in stukjes)
 • 1 handje ongezouten noten bijvoorbeeld walnoten

Bereiding:

 1. Doe de havermoutvlokken met de rozijnen in een kom of in een glas.
 2. Voeg de melk of amandelmelk toe, of schep de yoghurt erbij. Dit is de basis voor je overnight oats.
 3. Zet de kom vervolgens afgedekt met een stukje folie of een deksel in de koelkast voor +- 8 uur.
 4. Haal de kom de volgende ochtend uit de koelkast. Roer het geheel los met een klein scheutje melk of amandelmelk. Snijd de banaan in kleine stukjes en voeg dit toe aan je overnight oats. Voeg vervolgens de nootjes toe en je overnight oats is klaar om op te eten!!

Overnight oats met koffie

Ben je gek op koffie in de ochtend? Dan is dit recept echt iets voor jou!!

Ingrediënten:

 • 3 eetlepels espresso
 • 40 gram havermout’
 • 1 eetlepel chia zaden
 • 100 ml plantaardige melk
 • 2 theelepels ahorn siroop
 • 10 gram pure chocolade (optioneel)

Bereiding:

 1. Zet een sterke espresso.
 2. Doe 3 eetlepels espresso samen met de havermout, chia zaden, plantaardige melk en de ahorn siroop in een kom. Roer dit goed door elkaar.
 3. Zet vervolgens de overnight oats afgedekt voor +- 8 uur in de koelkast
 4. Versier de overnight oats s’ochtends met 10 gram pure chocolade. En dan is de overnight oats met koffie klaar om opgegeten te worden!!

Er zijn natuurlijk nog super veel andere variaties te bedenken en te proberen voor overnight oats! Dus ik zou zeggen varieer er op los met de overnight oats en ontdek zo wat jij de lekkerste overnight oats vindt om de dag gezond mee te starten!