Het algemeen dagelijks leven (ADL)

Fantastisch dat ze er zijn die maxi-cosi. Maar wat kunnen ze onhandig zijn. Hierbij wat tips om ervoor te zorgen dat jij en je kindje blij blijven met dit hulpmiddel.

Kind uit de Maxi-Cosi tillen – vanaf de grond

Ga gehurkt zitten, de benen gespreid en de buik boven de Maxi-Cosi. Til de baby eerst naar je toe. Activeer buik- en bekkenbodemspieren, adem uit. Strek dan de benen uit om te gaan staan.

Bij het tillen vanuit een stoel: Eerst met een rechte rug naar voren buigen, baby naar je toe halen en weer rechtop gaan zitten. Activeer buik- en bekkenbodemspieren. Houdt de baby dicht bij je. Ga dan staan.

Kind neerleggen in de Maxi-Cosi

Eerst goed bukken (knieën los!) of hurken, waarbij je je baby nog tegen je aan houdt. Pas in hurkzit de baby neerleggen. Overeind komen zoals boven beschreven.

Maxi-Cosi dragen

Je kan een arm onder het hengsel doorsteken en verder doorsteken zodat je de buitenkant van de zitting weer vast hebt. Met de andere arm kan je de zijkant vastpakken. Dus niet zoals een handtas. Draag de maxi-cosi dicht tegen je aan.

Maxi-Cosi optillen van de grond

Ga met je zijkant er naar toe staan. Zet het been, dat naast de Maxi-Cosi staat naar achteren, zak door je knieën, steek je arm onder het hengsel (zoals hierboven) en haal de Maxi-Cosi direct dicht naar je toe.

 

Toiletgedrag

Er zullen niet veel mensen over beginnen maar na de bevalling kun je problemen hebben met plassen en ontlasten. Dit kan zich uiten door moeite hebben met het plassen, persen, niet volledig kunnen uitplassen, pijn bij het plassen of ontlasten, onder-buikpijn en incontinentieklachten.

Dat is hartstikke vervelend en er is gelukkig vaak wat aan te doen.

Allereerst adviseer ik je om altijd een aantal weken na de bevalling naar een bekkenfysio te gaan. Zij kan kijken of je goed hersteld en eventueel door middel van echografie kijken welke spieren onder- of overactief zijn. Dan weet je welke buik- of bekkenbodemspieren extra training kunnen gebruiken.

Probeer daarnaast een vezelrijk voedingspatroon aan te houden. Gebruik volkoren producten en eet veel groenten en fruit. Zorg ook voor voldoende vochtintake. Dit vergemakkelijkt de stoelgang

Tot slot: Wanneer de ontlasting pijnlijk is, zet dan een kleine verhoging onder de voeten bij het toilet. De stand van het bekken is zo net een beetje anders. De doorgang voor de ontlasting kan zo gemakkelijker plaatsvinden.

Zit- en werkhouding

Tijdens de zwangerschap kan langdurig zitten of staan vervelend aanvoelen. Ook buiten de zwangerschap geldt; Een goede of slechte zithouding bestaat eigenlijk niet. Iedere houding die relatief te lang duurt is belastend.
Moet jij veel zitten voor je werk? De zithoudingen kunnen dan ook het beste zoveel mogelijk afgewisseld worden.

Tips:

  • Zit zo ontspannen mogelijk, de benen niet tegen elkaar geklemd. Het is beter ze licht gespreid te houden. De voeten staan wel stevig op de grond.
  • Schuif de billen zover mogelijk naar achteren in de stoel. Ga met een rechte rug tegen de leuning aan zitten. Een kussen in de onderrug voelt vaak prettig aan.
  • Het zitten met de benen over elkaar waarbij de voet om het onderbeen gedraaid wordt is sterk af te raden, dit kan klachten (rug/bekken) verergeren doordat er een te hoge spanning van de spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen komt.
  • Voorkom onnodige draai- en bukbewegingen, maar draai liever de stoel (indien mogelijk).
  • Zo kun je ook het draaien uit de stoel van de auto minder zwaar maken door op een vuilniszak te zitten, deze glijdt mee bij het draaien.
  • Maar bovenal: Wissel af. Zit niet langer dan 20 minuten achter elkaar en ga dan even lopen.

Deze en nog veel meer tips krijg je ook in het StrongMommy programma. Meld je aan en herstel snel en gemakkelijk van de zwangerschap,

Bukken en tillen

Voorkom onnodig bukken en tillen tijdens de zwangerschap en de eerste weken erna! De kans bestaat dat de druk op de buik te hoog wordt. Dit kan blijvende schade geven.

Algemene tips voor wanneer je echt even moet tillen;

– Ga met de voeten recht voor het te tillen voorwerp staan; hiermee worden draai- en bukbewegingen voorkomen. Zet de voeten wat uit elkaar voor een ruim steunvlak. – Draai de knieën naar buiten.

– Haal het voorwerp dicht naar je toe voordat je opstaat.

– Buik-, en bekkenbodemspieren aangespannen houden. Adem uit.

– Haal de kracht uit je benen. Bukken – Span buik-, en bekkenbodemspieren aan. Buk met een rechte rug vanuit de heupgewrichten naar voren en buig de knieën.

– Bij het omhoog komen tegelijkertijd knieën strekken en bovenlichaam oprichten. Zo wordt de kracht met name uit de benen gehaald. Adem krachtig uit.

– Het bukken wordt gebruikt voor het tillen van lichte voorwerpen van tafelhoogte. Bijvoorbeeld het in- en uitruimen van de vaatwasser, kopjes in- en uit de kasten pakken en bij de dagelijkse verzorging van de baby.


Goede tip: Leg zaken die je veel gebruikt op ooghoogte. Dit scheelt veel buk- en til activiteit.

Foliumzuur

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd en is onmisbaar voor een gezonde zwangerschap. Het is vooral aanwezig in groenten en volkorenproducten. Foliumzuur is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Het is ook zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Ons lichaam kan foliumzuur niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen.

Foliumzuur komt in de meeste voedingsmiddelen voor, vooral in groenten en volkorenproducten. Aangeraden wordt om de eerste tien weken van de zwangerschap (en indien mogelijk al op het moment dat je zwanger wilt worden) 0,4 mg foliumzuur per dag extra, in tabletvorm, te gebruiken. Deze weken worden gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Slik je het al langer dan 10 weken? Dat kan geen kwaad, maar het is in principe niet nodig want je lichaam haalt nu voldoende foliumzuur uit voeding. Je baby heeft foliumzuur met name nodig voor de groei en ontwikkeling in de eerste 10 weken.

Het wordt sterk afgeraden om meer foliumzuur te slikken dan de geadviseerde 400 microgram. Een overschot aan foliumzuur kan ervoor zorgen dat een tekort aan vitamine B12 bijvoorbeeld niet wordt gezien.

Welk supplement kies je?

Kies voor een supplement waarbij op de verpakking Folaat staat. Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B11 die aanwezig is in veel onbewerkte voedingsmiddelen, waaronder bladgroenten, bonen, eieren, citrusvruchten, avocado’s en runderlever. Foliumzuur is de gesynthetiseerde versie van B11. Foliumzuur wordt met een aantal extra stappen in het bloed opgenomen. Niet iedere vrouw kan al deze stappen doorlopen. Dan krijg je wat we noemen ‘dure poep’. Omdat het niet wordt opgenomen poep je het gewoon weer uit. Dat is zonde en bovendien dient het dan niet zijn doel: Jouw kindje van voldoende van deze stof voorzien. Kies daarom liever voor Folaat wat beter wordt opgenomen door het lichaam.

Misselijkheid tijdens de zwangerschap
De meeste vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Meestal gaat het vanzelf weer over.

  • 6 op de 10 vrouwen zijn niet meer misselijk na de 14e zwangerschapsweek.
  • 9 op de 10 vrouwen zijn niet meer misselijk na de 20e zwangerschapsweek.

Waardoor ontstaat de misselijkheid?

De volgende dingen spelen mogelijk een rol:

  • Het zwangerschapshormoon Bèta-HCG.
  • Andere hormonen (zoals schildklierhormonen, progesteron of oestrogenen).
  • Aanleg: misselijkheid en overgeven in de zwangerschap komen bijvoorbeeld voor in je familie. Als je last hebt van misselijkheid en overgeven in deze zwangerschap, is de kans groot dat je het in een volgende zwangerschap weer hebt.
  • Vermoeidheid: hierdoor kan de misselijkheid erger worden.

Wat kan jij er zelf aan doen?

Het is goed om zelf te zoeken naar wat voor jou werkt met eten en drinken. Het helpt om vaker kleinere hoeveelheden te eten en te drinken. Ook gember kan helpen (in koek, thee of tabletten). Via je huisarts of gynaecoloog kun je medicijnen krijgen. Die onderdrukken de ergste misselijkheid.

Neem direct contact op met een arts

  • als je afvalt
  • als je weinig plast, donkergele plas hebt en veel dorst
  • als je heel misselijk bent geworden vanaf de 14e zwangerschapsweek (en daarvoor niet)
    Bij vragen of onzekerheid: Vraag altijd de verloskundige om advies.

Keizersnede klachten
Na een grote operatie als een keizersnede is het belangrijk om het litteken goed te verzorgen. Het bindweefsel waarin gesneden is moet soepel blijven om goed te kunnen functioneren. Hiermee voorkom je ook bekkenpijn en rugklachten.


Het litteken kan gaan verkleven: Er zit strak bindweefsel onder de huid en rondom de organen. Dit verminderd de doorbloeding en daarmee het functioneren van de organen.

Klachten die je kunt ervaren hierdoor zijn:

  • Pijn in je buik
  • Een opgeblazen gevoel in de buik
  • Pijn bij vrijen
  •  Darmkrampen
  • Bekkenpijn
  • Rugpijn
  • Verergerde menstruatieklachten
  • Strak gevoel rondom het litteken


Masseer daarom het litteken:

Met een beetje massageolie

Draai rondjes met de vinger over het litteken.

Trek zachtjes de huid omhoog

Rol de huid tussen duim en wijsvinger.
Doe dit dagelijks