Yoga te paard

Als ruiter ben je constant bezig jouw prestaties en die van jouw paard te verbeteren door meer en beter te trainen. Yoga kan jou hierbij enorm ondersteunen. Je leert bewuster bezig te zijn met de ademhaling en focus. Je leert de juiste lichaamsdelen te activeren en ontspannen. Dit voelt jouw paard direct. Hij zal rustiger zijn en jouw signalen beter begrijpen. 

Concentratie

Yoga verbetert je concentratie. Door in je hoofd minder bezig te zijn met andere activiteiten kan jij je beter concentreren op signalen van jouw paard. Je werkt samen als een team. Dat kan alleen als je elkaar kan 'verstaan'.

ademhaling

Door een bewuste ademhaling zit je meer ontspannen in het zadel. Met als resultaat dat jouw paard ook minder gespannen is. Een paard weet niet hoe belangrijk jouw wedstrijd is. Dat voelt hij alleen maar omdat jij meer gespannen bent. Wanneer jij rustiger ademt zal je paard ook rustig blijven.

personal training

Spiergebruik

Yoga helpt je bij het opbouwen van kracht en uithouding door de sterke poses die je vaak een tijdje moet vasthouden. Yoga leert jou om aan te spannen wat je nodig hebt en te ontspannen wat je niet nodig hebt. Dit scheelt jou veel energie en voorkomt dat jouw paard verkeerde signalen (van gespannen benen) oppikt.

Klinkt te mooi om waar te zijn? Ervaar het zelf!

Yoga te paard - workshop

Zonnegroet voor kracht

Zonnegroeten bevatten een mooie combinatie van lenigheid en kracht op een ritmische ademhaling. Daarmee pak je al drie aspecten mee die je kan gebruiken in je warming-up voor het rijden.

Wanneer je veel kracht moet leveren, wil je dat de energie gaat naar de lichaamsdelen die ook energie leveren aan de beweging. Je wilt niet dat energie verloren gaat aan spieren die eigenlijk niet mee hoeven te doen. Daarom wordt er ook aandacht besteed aan het ontspannen van spieren die je niet nodig hebt. Je leert hoe een goede ademhaling dit kan ondersteunen.

Een goede zithouding is ook essentieel. Met yoga leer je de wervelkolom te verlengen zonder spanning toe te voegen. Met een lichte maar stevige zit tot resultaat.

functionele Flexibiliteit

Spieren hebben lengte nodig die past bij de functie die ze moeten uitoefenen. Wanneer je lange dagen stil zit op een stoel, zullen spieren verkorten die bij het rijden wel lengte nodig hebben.

Bij langdurige stretch bij yoga is het mogelijk deze spieren op de juiste lengte te brengen zodat ze jou niet langer beperken bij het rijden.

Je hartslag daalt en het concentratievermogen neemt toe

Wanneer je in staat bent aandachtig – mindful – te rijden, is het veel makkelijker om in een flow te komen. Je bereikt dan een staat waarin je inspanning verricht, zonder het gevoel te hebben dat je je daar heel hard voor moet inspannen.

Yoga helpt je om je emoties te controleren, wat handig is tijdens wedstrijden. Een lastige yogapositie volhouden is net als het einde van een moeilijke wedstrijd. Je weet dat er een einde aan komt maar je moet nog heel even volhouden. De ontspannings- en meditatietechnieken van yoga helpen je om je geest leeg te maken en zorgen bovendien voor een betere nachtrust. Dit draagt bij aan een goed herstel.

Regelmatig aan yoga doen verhoogt je concentratievermogen. Je leert de mogelijkheden van je lichaam en geest te herkennen, te accepteren en ze alleen zo ver te pushen als voor jou en jouw paard mogelijk is. Niet verder.

Ervaringen van deelnemers

Ik ademde uit en mijn paard werd echt rustiger.

Door het beoefenen van yoga kan ik mij in een wedstrijd veel beter concentreren

Yoga te paard in Biddinghuizen

Wil je graag meer weten over yoga te paard? Wij verzorgen lessen voor groepen van 3-5 personen Bij Alice Eventingschool in Biddinghuizen.

Kies hieronder uit de mogelijkheden. Staat jouw wens hier niet bij? Stuur dan een e-mail naar info@vitaaloveral.nl

Yoga te paard

€35

/per persoon

In Biddinghuizen

Groepen 3-5 personen

1 les van 1,5 uur

Yoga op jouw eigen paard

Leer de basis over de voordelen van yoga te paard

Yoga en springen

€45

/per persoon

In Biddinghuizen

Groepen van 3-5 personen

1 les van 1,5 uur

Yoga op jouw eigen paard en een springles van Alice Naber-Lozeman

Direct toepasbaar in de training!

Yoga te paard is een activiteit van VitaalOveral.