Afvallen na de zwangerschap

Hoe kan je op een gezonde manier wat gewicht verliezen na de zwangerschap.

Dat je aankomt tijdens de zwangerschap is een zekerheid. Gemiddeld genomen komt een zwangerevrouw meestal zo’n 12 kilo aan. Slechts 25% van dit totale gewicht is lichaamsvet. Uitgaande van een gemiddeld gewicht van je kindje zal dat 3,5 kg van het totale gewicht bedragen. Dan nog 1 kg voor de baarmoeder, 0,5 kg voor de placenta, 0,5 kg voor de borsten, 1,5 kg voor extra bloed, 2 kg vruchtwater en overig vocht en daar bovenop 3 kg vet. Als het gewicht tussen de 9 en 15 kg heeft toegenomen tegen het einde van de zwangerschap, wordt dit als normaal beschouwt.

Natuurlijk is dit ook nog eens sterk afhankelijk van jouw eigen lengte en lichaamsbouw.
Na de zwangerschap wil je eigenlijk weer zo snel mogelijk je oude lichaam terug. Ook dit is niet het moment om op een streng dieet te gaan. Je hebt immers je vedingsstoffen hard nodig voor jouw eigen herstel. Wanneer je borstvoeding geeft heb je ook extra energie nodig.

Er zijn wel wat tips om op een ongeforceerde manier wat gewicht kwijt te raken.


Drink groene thee
Groene thee vermindert de eetlust en versnelt de stofwisseling. Voor een optimaal effect moet je twee à drie grote koppen groene thee per dag drinken. Drink sowieso veel water. Hiermee voer je overtollige gifstoffen en hormonen af. Ook dit helpt jouw lichaam vet los te maken.


Weg met de weegschaal
Beter is nog om jezelf helemaal niet te wegen, het gaat er tenslotte om dat je je lekker voelt in je eigen lijf (en je favoriete kledingstuk van voor de zwangerschap weer aan kan).

Onderzoek laat zien dat dagelijks wegen zelfs nadelig werkt voor jouw doelstelling. Dus zet maar in de hoek tot hij het juiste gewicht aangeeft…


Wandel (met je baby)
Wandelen is een van de beste manieren om geleidelijk en blijvend af te vallen. En het is meestal makkelijk in te passen in je dagelijkse leven. Begin met elke dag een paar minuten en bouw het in een paar weken op tot een uur.


Gebruik kleine borden
Een klein bord lijkt namelijk sneller vol. En een vol bord betekent voor je hersenen een volledige maaltijd. Een half gevuld bord geeft het signaal dat je maar een minimaaltijd krijgt (ook al eet je een even grote portie). Je kan je hersenen zo een beetje foppen. En het werkt!

Dans (met je baby)
Afvallen na je bevalling gaat makkelijk door te dansen. Iedereen kan het. Je kunt het thuis doen met je baby in je armen of juist terwijl hij in de wipstoel zit. Ter vermaak. Als je danst ben je flink in beweging en vaak heb je niet in de gaten dat je aan het sporten bent. Bovendien word je er meestal nog vrolijk van ook.


Drink je koffie en thee zwart
Je koffie of thee zonder melk en suiker drinken scheelt per kopje 28 calorieën. Per dag (drie kopjes) is dat 84 calorieën en per maand wel zo’n 2520 kcal. Nog beter is het om zwarte thee en koffie te vervangen voor groene thee (zie punt 1).


Snack gezond
Vang je snackaanvallen op met kleine porties gezonde dingen die je van tevoren al in zakjes hebt gedaan. Zoals bijvoorbeeld gedroogde vruchten, noten, (spelt)cracker met sesam, snackgroente als wortels en cherrytomaten. Allemaal voedzame dingen die er voor zorgen dat je niet snel weer honger hebt. Doordat je ziet dat de hoeveelheid beperkt is, eet je waarschijnlijk met meer aandacht. En daardoor eet je uiteindelijk weer minder.

Doe dutjes (met je baby)
Ouders die genoeg slaap krijgen, zijn minder uitgeput en dus minder geneigd om te gaan schransen. Ouders met een slaaptekort proberen vaak (onbewust) hun vermoeide gevoel te compenseren met calorierijk voedsel zoals koek, chips en chocola. Krijg je ’s nachts niet voldoende slaap, dut dan overdag met je baby.


En ook hierbij : Neem je tijd. Het kwam er niet in 1 week aan en het hoeft er niet in 1 week af.