Hardlopen na de zwangerschap oefeningen

Na de zwangerschap wil je eigenlijk zo snel mogelijk weer terugkeren naar jouw ‘eigen’ sport. Heel begrijpelijk maar wist jij dat je lichaam nooit meer echt hetzelfde wordt als voor de zwangerschap? Dat is niet erg, je kan nog steeds heel veel maar zeker de eerste maanden moet je voorzichtig met je lijf omgaan. Dat leer je bij ons in de PowerMama en ZwangerFit ® lessen.

Na 6 tot 8 maanden kan je rustig aan starten met hardlopen. Ga altijd eerst naar een gespecialiseerd Bekkenfysiotherapeut voor controle.

Mobiliteit

Mobiliteit is de ruimte die je hebt in je gewrichten om onder kracht te bewegen. Je zou het een combinatie van spierkracht en lenigheid kunnen noemen. De mobiliteit in de rug en heupgewrichten kan sterk verminderen tijdens de zwangerschap. Nog buiten het sporten kan je daar in het dagelijkse leven last van krijgen.. Sla daarom deze oefeningen niet over

Houding

Het zwaartepunt van je lichaam verplaatst tijdens de zwangerschap naar voren door de groeiende buik. Dit heeft invloed op jouw houding en daarbij op het spiergebruik en belasting op het lichaam. Na de zwangerschap moet het lichaam weer opnieuw ‘in de houding komen’. Loophouding beïnvloedt de belasting op het lichaam. Een goede loophouding is dus essentieel.

Kracht

Een krachtige romp en sterke benen helpen je om de belasting van het hardlopen te dragen. Ze helpen je in de snelheid van de voorwaartse beweging en het helpt tegen blessures.

Na de zwangerschap is alles een beetje anders
Met de juiste oefening en opbouw kan je weer lekker hardlopen.

De oefeningen

LOOPTECHNIEK – DE ARMEN

De armen worden vaak vergeten. we ‘breien’ erop los. De armen zwaaien alle kanten op, da handen en schouders zijn gespannen.

Werk aan een goede armtechniek en merk dat de schouderklachten afnemen terwijl je snelheid zelfs toeneemt

LOOPTECHNIEK- GEWICHT

Een goede looptechniek voorkomt blessures en helpt je om snelheid te maken zonder dat het je veel meer energie kost. Door een landing op de voorvoet, worden de kuiten direct aan het werk gezet voor de afzet (denk aan de staart van Tijgertje uit Winnie the Pooh). Wanneer je het gewicht naar achteren houdt, kom je automatisch neer op de hakken en werk je de snelheid tegen doordat je naar achteren leunt (terwijl je naar voren wilt toch?). Wanneer je het gewicht ‘naar voren laat vallen’ help jij jezelf de goede kant op. Doe deze oefening tijdens iedere training.

LOOPTECHNIEK – ZACHTE LANDING

Met deze oefening werk je aan een kort raak moment aan de grond. Je tikt even snel de grond aan en tilt het been meteen weer op. Dit voorkomt onnodige belasting op het lichaam.

VOORWAARDEN – KRACHT – CORE

Kracht in buik-, rug, bekkenbodem en bilspieren helpen blessures en de kans op het ontstaan van een (blaas- of baarmoeder-) verzakking te voorkomen.

Doe deze oefening en bouw het in stapjes op.

VOORWAARDEN – MOBILITEIT BOVENLICHAAM

Soepele heupen, rug en schouders. maken bewegen makkelijker en helpen bij het voorkomen van blessures. Juist deze gebieden zitten bij jonge moeders vaak vast. Neem iedere dag de tijd voor deze oefeningen. 

VOORWAARDEN – MOBILITEIT- HEUPEN

Soepele heupen, rug en schouders. maken bewegen makkelijker en helpen bij het voorkomen van blessures. Juist deze gebieden zitten bij jonge moeders vaak vast. Neem iedere dag de tijd voor deze oefeningen. 

Start zelf

Met bovenstaand oefeningen en onderstaand schema kom je een heel eind. Let wel op dat je niet te snel wilt gaan.  Blessures liggen op de loer. Dit schema van 9 weken is voor de gemiddelde starter maar neem er gerust langer de tijd voor en doe iedere stap in 2 weken. Korter is niet realistisch. Misschien red je het conditioneel maar je vraagt te veel van het lichaam.

 Stuur voor vragen een e-mail naar info@vitaaloveral.nl

Deel dit artikel

Meer in deze categorie

Sporten na de bevalling

Sporten na de bevalling

Sporten na de bevalling In theorie mag je 6‐8 weken na de bevalling het sporten weer rustig gaan oppakken. Een veel gemaakte fout hierbij is dat vrouwen veel te snel weer op hun oude niveau verder willen gaan. Begin rustig! Je bent negen maanden zwanger geweest en...

read more
Afvallen na de zwangerschap

Afvallen na de zwangerschap

Afvallen na de zwangerschap Hoe kan je op een gezonde manier wat gewicht verliezen na de zwangerschap. Dat je aankomt tijdens de zwangerschap is een zekerheid. Gemiddeld genomen komt een zwangerevrouw meestal zo’n 12 kilo aan. Slechts 25% van dit totale gewicht is...

read more
Ontzwangeren duurt maanden

Ontzwangeren duurt maanden

Ontzwangeren duurt maanden Ontzwangeren duurt langer dan je misschien denkt De volkswijsheid over ontzwangeren ‘negen maanden op, negen maanden af’. Lijkt langmaar is nog niet de gehele waarheid. Vrouwen hebben een vol jaar nodig om te herstellenvan de bevalling...

read more
Sporten bij bekkenpijn

Sporten bij bekkenpijn

Sporten bij bekkenpijn Pijn aan het bekken komt veel voor. Vroeger werd hier ook wel gesproken over bekken instabiliteit. Tegenwoordig weten we dat iedere zwangere vrouw in meer of mindere mate instabiliteit ontwikkeld in het bekken. Daarom spreken we liever over...

read more
Affirmaties

Affirmaties

Affirmaties Ik ben gek op affirmaties. Zelf gebruik ik ze graag ter voorbereidingen op een marathon. Affirmaties zijn positieve gedachten. Hoe vaker je een bepaalde gedachte hebt, hoe meer je erin gaat geloven en hoe meer dit zich vervolgens in je leven manifesteert....

read more