Houding en beweging in zwangerschap

Het is 5 minuten voor sluitingstijd. Jij haast je naar de winkel, parkeert de auto en…. Staat net wat te strak geparkeerd. Je was even vergeten dat je buik groeit en je past net niet door het portier.

Je zit te eten en bedenkt je dat je eigenlijk geraspte kaas op de macaroni wil. Je staat op en…auw! Stoot je bovenbeen tegen de tafel.

De trap op rennen…gaat niet meer, tuinieren te vermoeiend.

Zwangerschap doet wat met je lijf. Door de groei van de buik veranderd het lichaamszwaartepunt. Om niet naar voren te vallen, compenseert jouw lijf door naar achteren te hangen. De knieën overstrekken en naar achteren hangen. Je spant je billen lekker hard aan om de druk op je rug op te vangen… Ook niet echt lekker voor je rug.

De veranderingen in jouw lijf gaan zo snel dat je mentaal nog niet aangepast bent. Dat, en het hormoon relaxine, maken dat je een beetje lomp bent in jouw lijf.

In deze periode is het goed om je bewust te zijn van je houding. Hoe sta je? Hoe zit je? Natuurlijk weet je wel dat mooi rechtop staan goed is voor je rug. Maar wist je ook al dat een rechtopstaande houding belangrijk is voor een goede ademhaling? Genoeg reden om te blijven werken aan een actieve houding.

Dit doe je door rug, buik en beenspieren te blijven versterken. Sporten zoals PowerMama en ook zwangerschapsyoga maken je bewust van je houding. Je oefent dagelijkse houding en beweging. Zitten, staan, opstaan, iets optillen, maxicosi dragen.. Wat we nooit oefenen in de lessen van VitaalZwanger is stofzuigen…. Daar houd ik gewoon niet zo van. Maar omdat het wel iets is wat je af en toe doet en ook nog eens een super zware belasting is voor het lichaam, heb ik er toch maar een filmpje bij gemaakt met uitleg hoe je kan stofzuigen zonder het bekken overmatig te belasten. Veel kijkplezier!

Stofzuigen in de zwangerschap