Jouw bevalplan

Heb jij je bevalplan al klaar liggen? In mijn werkzaamheden merk ik vaak dat het bevalplan geen hoge prioriteit heeft bij de dames. Dat vind ik zonde en ik zal je vertellen waarom ik het zo belangrijk vind dat je een beval-/ geboorteplan maakt.

Plan B

Het meest gehoorde argument om geen bevalplan te maken is: Je weet toch niet hoe het gaat lopen. Dat is dan precies de reden om wel een plan te schrijven. Want inderdaad, je hebt geen idee. Meestal verloopt een bevalling niet in een mooie verwachtingscurve. Er zijn zijwegen, hobbels en bobbels. Misschien moet je toch naar het ziekenhuis terwijl je thuis wilde bevallen. Dus jij hebt een voorstel in je hoofd van hoe het zou moeten gaan maar ineens wordt er een onverwachte afslag genomen.

In een goed beval plan heb je plan A. Het plan wat in de ideale situatie wordt aangehouden. Precies zoals jij het wilt. De locatie, wie erbij zijn, hoe de controles worden gedaan, pijnstilling en het doorknippen van de navelstreng. In een beter bevalplan heb je ook plan B en C. Het ‘wat als’ scenario. Voordeel is dat je dus beter bent ingesteld op een zijweg. Je weet beter wat er gaat gebeuren en je hebt van tevoren nagedacht over de opties die je dan hebt. Het is nu makkelijker om te gaan met de plotselinge verandering.

Beter geïnformeerd

Pas wanneer je werkelijk zwanger bent kom je erachter hoeveel keuze er is op het gebied van zwangerschap en bevalling. Dacht je voorheen dat alle vrouwen al gillend op hun rug liggend bevallen, blijken er heel veel verschillende bevalhoudingen te zijn. En de placenta weggooien? Of invriezen, planten, opeten, voor onderzoek opsturen of nog even aan je baby laten vastzitten totdat de navelstreng breekt? Wanneer je een plan schrijft zal je ook meer op onderzoek gaan naar de verschillende manieren van bevallen, pijnstilling, zorg en nazorg. Je bent veel beter geïnformeerd. Je kan je vragen stellen aan de verloskundige en op basis daarvan de voorkeuren uitspreken. Het maakt dat jij je sterker voelt. Dat je zelf de controle hebt over jouw bevalling. En dat geeft je sowieso al een voorsprong in het bevalproces.

De omgeving is op de hoogte

Bespreek de mogelijkheden en jouw voorkeuren met je partner en verloskundige. Zij zijn er om jou op een prettige manier door de bevalling te begeleiden (…of juist niet als dat jouw keuze is). Stel je partner op de hoogte van jouw wensen zodat die jouw woordvoerder kan zijn wanneer jij er niet toe in staat bent. Laat jouw partner jouw coach zijn wanneer je keuzes moet maken. Schrijf alles op zodat verloskundige en kraamhulp dit kunnen lezen wanneer ze wachten. Het scheelt dat je dan niet meer veel hoeft te vertellen. Ze hebben het al gelezen. En bedenken mag altijd nog.

Hoe te beginnen?

Ik zou je aanraden om het boek ‘positief over bevallen’ van Milly Hill te lezen. Op een heldere manier legt zij uit wat je kan verwachten van de bevalling. Wat jouw rechten en mogelijkheden zijn en hoe jij de regie over de bevalling kan houden. Zij verwijst naar haar website voor plaatjes die je kan  gebruiken in je bevalplan. Duidelijke illustraties die niet veel leeswerk vragen en voor iedereen duidelijk zijn.

Wanneer je begint aan je plan is helemaal aan jou. Bedenk je wel dat hoe eerder je begint, hoe meer informatie je kan inwinnen en afwegen. Bespreek het met de mensen om je heen en schrijf alles op. Uiteindelijk heb je daar jouw eigen bevalplan.