Sporten na de bevalling

In theorie mag je 6‐8 weken na de bevalling het sporten weer rustig gaan oppakken. Een veel gemaakte fout hierbij is dat vrouwen veel te snel weer op hun oude niveau verder willen gaan. Begin rustig! Je bent negen maanden zwanger geweest en ontzwangeren duurt minimaal 9 maanden en meestal zelfs een jaar.

Het geven van borstvoeding kost een vrouw 600‐1000 kcal extra op een dag. Je blijft ook wat langer relaxine aanmaken. De kans op bekkenklachten is dus nog steeds groot. Het is daarom belangrijk om op te letten met asymmetrische oefeningen en wacht met hardlopen en andere high impact sporten tot 9-12 maanden na de zwangerschap!

Bekkeninstabiliteit klachten kunnen na de bevalling ineens verdwenen zijn maar het kan ook zo zijn dat de klachten na de bevalling er ineens zijn! Deze klachten kunnen erg lang aanhouden. Wel 1,5 jaar en langer. Train in dit geval onder begeleiding van een bekken fysiotherapeut het spierkorset.


In alle gevallen is een training van 30‐45 minuten lang genoeg.
Wil je snel beginnen met sporten? Begin dan zo:

Week 1: gewoon rust om te herstellen van de bevalling

Week 2: probeer je bekkenbodem en buikspieren eens aan te spannen. Iedere dag even oefenen.

Week 3: Wandel kleine rondjes om je huis. Wees niet te overmoedig. Begin klein en let op de rode vlaggen!

Week 6-8: Zoek een sportclubje met trainers die gespecialiseerd zijn in sport en zwangerschap. Sluit je aan bij PowerMama of CoreRestore en start zo weer veilig met sporten.

Wanneer je weer kan starten met hardlopen en andere high-impact sporten is mede afhankelijk van jouw zwangerschap en bevalling. Bij keizersnede heb je bijvoorbeeld wat meer hersteltijd nodig voor de buikspieren. Neem de tijd en je zal er een leven lang plezeir van hebben.