De lunch

Als er een maaltijd op de dag is die mensen vaak als lastig ervaren is het de lunch. Het komt toch vaak neer op een broodje met pindakaas. Lekker makkelijk mee te nemen en snel op te eten. Maar makkelijk kan ook gezond.

Onderweg

Wanneer je een kantine hebt op je werk dan zijn er iedere middag, op het moment dat je trek hebt, weer moeilijke keuzes te maken. Zelfs wanneer de kantine is ingericht op gezond eten dan kan de lucht van kroketten je toch langs de saladebar naar de frituur trekken.. dag dag goede voornemens.. Echt waar, hoe goed je voornemen ook is om de gezonde keuze te maken, bij trek zal je brein overstag gaan voor alles wat zout en vet is. Het is dus verstandig om zelf al wat mee te nemen.

Ook wanneer je veel in de auto zit van klant naar klant en daarmee afhankelijk bent van wegrestaurants, zal je bij het tanken snel even een kaasbroodje mee pakken. Echt niet de salade uit de vitrine. Ook hier, neem je lunch mee. Natuurlijk volgen hieronder een aantal tips.

Thuis

Maar ook wanneer je thuis bent zijn er verleidingen. Een boterham met pindakaas en hagelslag is snel gemaakt en lekker. En wanneer de kinderen niet zo dooreten is het gemakkelijk om nog een boterham te smeren, en nog een, een nog een…. Thuis heb je misschien wel wat meer tijd om een goede, gezonde lunch te maken.

Het is een goede gewoonte om alvast voorbereidingen te doen voor de lunch en je porties af te bakenen. Bij-scheppen is dan gewoon niet mogelijk en ook niet nodig.

Wat zit er in de lunch

Omdat de meeste van onze maaltijden bestaan uit een groot deel koolhydraten, kan je deze in de lunch best wat reduceren. Veel koolhydraten (en vooral de ‘snelle’ suikers) bij de lunch zijn ook een belangrijke veroorzaker van de 4-uur dip. Als je die voor wilt zijn, maak dan gebruik van deze tips

  • Voeg groenten en fruit toe aan je lunch. Met het advies om 500 gram groenten per dag te eten ga je het niet redden met alleen de bloemkool in de avond. Je zal het moeten verdelen over de dag. Bij de lunch is een goed moment. Groenten zitten vol vezels, vitaminen en mineralen.
  • Zorg voor een bron van vetten voor goede vertering en opname van die groenten. Een salade met rauwkost is moeilijk te verteren en zorgt voor een opgeblazen gevoel. Schenk dus wat olijfolie over de salade.
  • Eiwitten zorgen voor een vol gevoel tot nog een paar uur na de maaltijd. Dit voorkomt trek later in de middag. Bovendien zijn eiwitten een bouwstof voor onze cellen. We hebben ze bijvoorbeeld nodig om spieren te herstellen na een training.

Tips

Je weet nu ongeveer waar een goede lunch uit bestaat. Je weet ook dat het belangrijk is om dit al voor te bereiden om te voorkomen dat je de ongezonde keuze maakt wanneer het lunchtijd is. Dan nu hier alvast een aantal tips voor wat je kan meenemen.

  • Bakjes! Ik ben dol op bakjes. Vul een bakje met nootjes, een bakje met bessen, een bakje met paprika. Je eigen tapas menu bij de lunch.
  • Natuurlijk kan je ook bakjes maken die je later kan mengen. Zoals een bakje yoghurt, een bakje aardbeien en een bakje nootjes.
  • Maak een lekkere salade. Kies als basis ook eens wat anders als sla. Bijvoorbeeld witlof of spinazie.
  • Maak thuis muffins van ei en lekkere groenten, ham, kaas of zalm. Ze zijn snel gemaakt, goed vullend en hartstikke gezond. Je kan ze 3 dagen bewaren en dus makkelijk meenemen voor onderweg.
  • Niks mis met een volkoren boterham maar beleg deze dan dik met bijvoorbeeld gegrilde courgette, paprika en aubergine. Of met pindakaas, avocado en banaan. Of Kaas, tomaat en komkommer. Waarbij de groenten uiteraard de hoogte in gaan zodat je na 1 boterham echt lekker vol zit. Voor deze keer gewoon meer beleg dan brood.

Maar bovenal: ga even zitten voor de lunch. Kauw goed op je eten zodat je het ook goed kan verteren. Je voelt beter dat je vol zit en je hebt even een rustmoment in de dag. En ook dat is heel goed voor je gezondheid.

Deel dit artikel

Meer in deze categorie

Vezels voor een gezond immuunsysteem

Vezels voor een gezond immuunsysteem

Vezels voor een gezond immuunsysteem Vezels zijn afkomstig van de celwand van planten. Ze kunnen niet verteerd worden in de maag en dunne darm. Ze komen aan in de dikke darm en worden daar gefermenteerd. Hierbij komen vetzuren vrij die ontstekingsremmend werken. Ze...

read more
Het Jojo effect

Het Jojo effect

Ben jij van plan om af te vallen? De cijfers zijn keihard: een derde tot de helft van alle mensen die een succesvolle afvalpoging hebben ondernomen zijn na een jaar weer terug op hun oude gewicht of….zelfs iets je meer. Het bekende Jojo effect. Wat veroorzaakt het...

read more
Cravings- waarom eigenlijk?

Cravings- waarom eigenlijk?

Je zit net lekker en krijgt enorme trek in chocolade. Je hebt net gegeten maar je pakt toch maar wat. Nog geen 5 minuten later kan je wel wat chips gebruiken… Cravings… Snaaien naar eten. Een enorme en onweerstaanbare trek in iets. Vaak hebben ze een andere oorzaak...

read more
Koffie in de ochtend

Koffie in de ochtend

Je staat op, kleed je aan en zet het koffieapparaat aan. Zo, nu eerst koffie. Met de heerlijke geur van koffie door het huis is het ontspannen wakker worden. Daarna volgt de rest. Maar is koffie voor het ontbijt wel zo’n goed idee? Onderzoek van de Universiteit van...

read more