Heet leed dat havermout heet
Vol goede moed ben je gestart; Je gaat gezonder eten. Misschien omdat je wat gewicht kwijt wilt, misschien om je fitter te voelen. Je hebt ergens gelezen dat havermout gezond is en je hebt het vanmorgen in de magnetron gezet met wat melk. Je eerste hap is niet te doen maar je eet het toch maar. En de rest van de maand ook. Aan het einde van de maand ben je wat teleurgesteld. Je bent geen gram afgevallen.. Hoe an dat nou?
Wanneer je iedere dag begint met yoghurt en cruesli zal je er absoluut op vooruit gaan wanneer je het ontbijt vervangt met havermout. Veel ontbijtproducten doen zichtzelf voor als een gezonde start maar zijn in werkelijkheid niet meer dan vulling. Een hoop suiker, vet en eiwitten. Wat je in de ochtend nodig hebt is een ontbijt die voorkomt dat je in de loop van de ochtend gaat snaaien naar andere dingen zoals koekjes. Een ontbijt met voedingswaarde. Dus behalve de eiwitten, vetten en suikers ook rijk aan vitaminen en mineralen.
Even terug naar de havermout. Havermout geeft je een vol gevoel en geeft zijn energie langzaam af. Hierdoor heb je een groot deel van de ochtend een gevuld gevoel wat snaaien voorkomt en genoeg energie om je activiteiten uit te voeren. Dat is fijn. Maar…. het is minstens zo belangrijk hoe je dit klaarmaakt. Je kan havermout natuurlijk eten met melk en een schep suiker maar dan had je ook kunnen kiezen voor de cruesli (geen misverstanden, ik ben gek op cruesli). Beter kan je een kopje havermout (de hele vlokken) een nachtje laten weken in water en het mixen met een handje nootjes en geraspte wortel, appel of bietjes om het aan te kleden met wat fruit. Een super gezond ontbijt.
Maar net als met alle maaltijden, de variatie is goed voor je lichaam. Dus start je dag ook eens met een roerei met groenten, een boterham met kaas en paprika of een bakje fruit en kwark. Havermout is een goede aanvulling op je menu maar eet je het na een paar dagen nog met lange tanden? Laat het lekker staan. Er zijn genoeg gezonde alternatieven.