10 manieren om fitness-valkuilen te voorkomen

We zijn er allemaal wel eens ingetrapt: steeds dezelfde routines afwerken, sporten op een lege maag, junkfood goedpraten. Hier zijn nog een paar fouten waar we jou alvast voor willen behoeden.

  • Overtraining

Te veel trainen en te weinig  rust. Hierdoor zal het stresshormoon cortisol stijgen. Dit veroorzaakt het vasthouden van vet rondom de middel (je zwembandje) en vervaagt de spieren. Te veel training is dus ook niet goed!

  • Trainen op een lege maag

Je spieren kunnen gewoonweg minder makkelijk werk verrichten op een nuchtere maag. Een lage bloedsuikerspiegel put de hersenen uit en maakt dat de training veel zwaarder aanvoelt.

  • Lange trainingen

Lange afstanden gaan meer over uithouding dan over fitness. Probeer ook eens interval training. Dit stimuleert het metabolisme en verminderd de impact op je gewrichten.

  • De hele dag trainen

Hele lange workouts vragen meer energie en dit maakt dat je lichaam energie gaat halen uit de spieren. Houd de sessies daarom kort. Een uurtje is voldoende.

  • Koolhydraten ontlopen na de training

Niet alleen de eiwitten maar ook de koolhydraten zijn belangrijk voor het lichaam na een training. Ze helpen je om glycogeen, jouw energiebron, op te slaan zodat je bij een volgende training genoeg reserves hebt.

  • Veel herhalingen en weinig gewicht

De enige manier om vet te verliezen is zwaardere gewichten te liften om op de manier spieren op te bouwen. Deze verbruiken op hun beurt weer vet.

  • Jouw vaste routine behouden.

Goede resultaten gehad van een bepaalde workout? Denk niet dat dit genoeg is. Je lichaam heeft steeds nieuwe prikkels nodig om scherp te blijven en resultaten te behalen.

  • Los gaan op junkfood omdat je morgen weer gaat sporten.

Soms moet je jezelf even verwennen maar junkfood zit wel vol met troep. Het hoge aantal calorieën worden opgeslagen als vetten en suiker en zout zullen ervoor zorgen dat je meer wilt eten. Een voedzame(-gezonde) snack zal je veel meer energie en voldoening geven op de langere termijn.

  • Bang worden van weerstandstraining

Krachttraining moet! Het is de perfecte aanvulling op conditietraining. Je verbrand meer calorieën, voorkomt lichamelijke klachten en botontkalking. Je verbruikt meer energie na een krachttraining, zelfs wanneer je stil zit.

  • Slaaf zijn van de getallen

Wil je alles meten en weten? Prima. Maar wordt geen slaaf van het tellen van calorieën. Het kan demotiverend werken en bovendien een vertekend beeld geven van wat er werkelijk nodig is voor een goede training en uitgebalanceerd dieet.

Deel dit artikel

Meer in deze categorie

Vezels voor een gezond immuunsysteem

Vezels voor een gezond immuunsysteem

Vezels voor een gezond immuunsysteem Vezels zijn afkomstig van de celwand van planten. Ze kunnen niet verteerd worden in de maag en dunne darm. Ze komen aan in de dikke darm en worden daar gefermenteerd. Hierbij komen vetzuren vrij die ontstekingsremmend werken. Ze...

read more
Het Jojo effect

Het Jojo effect

Ben jij van plan om af te vallen? De cijfers zijn keihard: een derde tot de helft van alle mensen die een succesvolle afvalpoging hebben ondernomen zijn na een jaar weer terug op hun oude gewicht of….zelfs iets je meer. Het bekende Jojo effect. Wat veroorzaakt het...

read more
PMS klachten horen er niet bij!

PMS klachten horen er niet bij!

PMS klachten horen er niet bij! Mood swings, een opgeblazen buik, buik- en hoofdpijn. Een greep uit de meest voorkomende klachten rondom de ovulatie, 12- 14 dagen voor de menstruatie, Premenstrueel syndroom, ofwel PMS. PMS klachten ontstaan door de fluctuaties in de...

read more
Bewegen tegen depressie

Bewegen tegen depressie

Bewegen tegen depressie Onze omgeving is steeds meer ingericht op stilzitten. Veel zitten verhoogd de kans op depressies in de toekomst. Al na 4 weken meer zitten (getest op een groep met gezonde, actieve mensen) zijn er in het lichaam meer ontstekingsreacties te...

read more