Buitensporten in de winter

COCOONEN OF BIKKELEN?

Het regent en buiten is het koud. Binnen brandt de kachel en is het gezellig en knus. De drempel om naar buiten te gaan, te gaan sporten is gigantisch. En toch…. er zijn zoveel redenen om het wel te doen….

In de zomer, bij mooi weer zijn we vaker buiten. We zitten lekker in het zonnetje, maken een ommetje of pakken de fiets naar de winkel. 

VITAMIENTJES

Buiten zijn zorgt voor het aanvullen van de waardevolle vitamine D. Een vitamine waar veel volwassenen een tekort aan hebben. In de winter is ons lijf meer bedekt en zijn we minder vaak buiten. Hierdoor krijgt de huid minder kans om zon te absorberen. Minder vitamine D voor jou.

DAG GRIEPJE

Buiten zijn met koud weer versterkt je immuunsysteem. Zeker als je het afweegt tegen slecht geventileerde ruimtes met airco en verwarming s de buitenlucht veel gezonder.

GOED GEVOEL VAN BINNENUIT

Je zal het niet geloven maar ook in de winter wordt je uiteindelijk blij van buiten sporten. Door te bewegen, komen ook allerlei hormonen vrij die je energie geven.

WELKE KERSTKILO’S?

Als je het hele jaar door beweegt is de kans dat je heel erg schommelt in gewicht kleiner. Het is overigens heel normaal dat je door het jaar heen 1-2 kg schommelt in gewicht. In de winter ben je vaak wat zwaarder en dat heeft een functie tegen de kou. Diezelfde kou zorgt er overigens voor dat je extra bruin vet aanmaakt. Bruin vet, anders dan het ongezonde witte vet, is een soort actief orgaan in het lichaam. Dit vet heeft mitochondriën, energiecentrales, en verbruikt dus energie in het lichaam. Zo val je sneller af..

Nog niet overtuigend genoeg? Hier een leuk weetje

  • Je kunt wennen aan kou; dat duurt wel langer dan wennen aan warmte
  • Bij een te hoge temperatuur, gaan je bloedvaten open staan en je gaat zweten
  • Bij een te lage temperatuur, gebeurt het tegenovergestelde en je gaat rillen om jezelf warm te maken.
  • Door het rillen gebruik je wat extra energie

ZORG IN DE WINTER VOOR GOEDE KLEDING

  • Draag laagjes kleding, zodat je het eventueel uit kunt doen als je het te warm krijgt
  • Draag hoofd-, neus- en oorbeschermers voor de kou
  • Wanten werken het beste tegen koude handen
  • Draag goede sportkleding. Kies voor kleding gemaakt van polyporopyleen, polyester of bewerkte wolsoorten.

Veel sportplezier!

Deel dit artikel

Meer in deze categorie

Vezels voor een gezond immuunsysteem

Vezels voor een gezond immuunsysteem

Vezels voor een gezond immuunsysteem Vezels zijn afkomstig van de celwand van planten. Ze kunnen niet verteerd worden in de maag en dunne darm. Ze komen aan in de dikke darm en worden daar gefermenteerd. Hierbij komen vetzuren vrij die ontstekingsremmend werken. Ze...

read more
Het Jojo effect

Het Jojo effect

Ben jij van plan om af te vallen? De cijfers zijn keihard: een derde tot de helft van alle mensen die een succesvolle afvalpoging hebben ondernomen zijn na een jaar weer terug op hun oude gewicht of….zelfs iets je meer. Het bekende Jojo effect. Wat veroorzaakt het...

read more
PMS klachten horen er niet bij!

PMS klachten horen er niet bij!

PMS klachten horen er niet bij! Mood swings, een opgeblazen buik, buik- en hoofdpijn. Een greep uit de meest voorkomende klachten rondom de ovulatie, 12- 14 dagen voor de menstruatie, Premenstrueel syndroom, ofwel PMS. PMS klachten ontstaan door de fluctuaties in de...

read more
Bewegen tegen depressie

Bewegen tegen depressie

Bewegen tegen depressie Onze omgeving is steeds meer ingericht op stilzitten. Veel zitten verhoogd de kans op depressies in de toekomst. Al na 4 weken meer zitten (getest op een groep met gezonde, actieve mensen) zijn er in het lichaam meer ontstekingsreacties te...

read more