Hardloop blessures

Voeten en kuiten

Heb jij zwakke voeten? Een stijf en pijnlijk gevoel onder de voeten. Vaak veroorzaakt doordat je de spieren in je voeten verwaarloost hebt.

Strek je been voor je uit en trek de tenen naar je toe. Hierbij moet de enkel in een hoek van 100 graden kunnen komen. Lukt dat niet dan heb je last van een strakke kuit.

Wat doe je eraan? Ga op 1 been staan en kom steeds opnieuw op je tenen staan. Ga door tot je niet meer kunt.

Hamstrings

Heb jij te strakke hamstrings? Dit wordt vaak veroorzaakt door overbelasting of juist te veel stilzitten.

Ga op je rug liggen met je linkerbeen languit op de grond. Trek je rechterbeen naar je toe. Als je moeite hebt om je knie te strekken dan zijn je hamstrings te strak. Herhaal voor de andere kant.

Wat doe je eraan? Bovenstaande test is ook een prima manier om de hamstrings soepeler te maken. Een kleine correctie in je loophouding kan ook veel hamstringleed voorkomen. Misschien is yoga ook een goed idee? Kijk maar eens op www.yogavoorhardlopers.nl waarom yoga jou zou kunnen helpen.

Heupbuigers

Heb jij stramme heupen? Dit kan je onderhand een welvaartsziekte noemen; stramme heupen door slappe bilspieren vanwege te veel stilzitten. Dit kan leiden tot lage rugklachten, klachten aan de IT band (iliotibiale band) en aan je knie. Slappe spieren rondom de heupen kunnen een slechte loophouding tot resultaat hebben (door bijvoorbeeld gedraaid bekken) wat weer een slijmbeursontsteking kan veroorzaken.

Ga op je rug op een stevige tafel of bank liggen met de helft van de dijbenen over de rand. Trek 1 knie gebogen naar je toe. Het gestrekte been moet met het dijbeen op de tafel kunnen steunen.

Wat doe je eraan? Ga zitten op 1 knie en zet je andere been met de voet plat op de grond voor je neer. Breng het gewicht naar je voorste been terwijl je het bekken naar voren duwt. Je voelt een rek aan de bovenkant van je achterste been.

Bovenbenen- quadriceps

Heb jij verwaarloosde quadriceps? Vaak veroorzaakt door overbelasting of te weinig stretchen. Door het trekken van deze spiergroep kantelt het bekken naar voren wat extra spanning geeft op rug en heupen. Chronische rugpijn, stijve hamstrings en pijnlijke billen kunnen klachten zijn die veroorzaakt worden door strakke quadriceps.

Ga liggen op je rechterzij en pak je linkervoet beet. Trek de linker hiel naar de linker bil. Je moet je knie in 1 lijn met je bovenlichaam kunnen brengen.

Wat doe je eraan? Herhaal bovenstaande testhouding dagelijks 3 keer 30 seconde tot 1 minuut.

Wil jij ook actief bezig zijn met het voorkomen van blessures en betere loopresultaten? Kijk ook eens op www.yogavoorhardlopers.nl

Deel dit artikel

Meer in deze categorie

Vezels voor een gezond immuunsysteem

Vezels voor een gezond immuunsysteem

Vezels voor een gezond immuunsysteem Vezels zijn afkomstig van de celwand van planten. Ze kunnen niet verteerd worden in de maag en dunne darm. Ze komen aan in de dikke darm en worden daar gefermenteerd. Hierbij komen vetzuren vrij die ontstekingsremmend werken. Ze...

read more
Het Jojo effect

Het Jojo effect

Ben jij van plan om af te vallen? De cijfers zijn keihard: een derde tot de helft van alle mensen die een succesvolle afvalpoging hebben ondernomen zijn na een jaar weer terug op hun oude gewicht of….zelfs iets je meer. Het bekende Jojo effect. Wat veroorzaakt het...

read more
PMS klachten horen er niet bij!

PMS klachten horen er niet bij!

PMS klachten horen er niet bij! Mood swings, een opgeblazen buik, buik- en hoofdpijn. Een greep uit de meest voorkomende klachten rondom de ovulatie, 12- 14 dagen voor de menstruatie, Premenstrueel syndroom, ofwel PMS. PMS klachten ontstaan door de fluctuaties in de...

read more
Bewegen tegen depressie

Bewegen tegen depressie

Bewegen tegen depressie Onze omgeving is steeds meer ingericht op stilzitten. Veel zitten verhoogd de kans op depressies in de toekomst. Al na 4 weken meer zitten (getest op een groep met gezonde, actieve mensen) zijn er in het lichaam meer ontstekingsreacties te...

read more