Hoe bepaal jij je doelstelling bij afvallen?
Morgen ga je beginnen. Je gaat afvallen. Tenminste, dat is je plan. Je zal minder gaan snoepen, jezelf afbeulen met sporten en gezond gaan eten. Maar een wijntje moet kunnen want het moet tenslotte leuk blijven. Toch?
Grote kans dat je niet zal afvallen…. Ik geef je 3 redenen waarom en tips hoe je dit kan aanpakken.
1. Je hebt geen duidelijk doel
Wat ontbreekt is een duidelijk doel. Je hebt je voorgenomen om te gaan afvallen. Dat lijkt een doel maar; Hoeveel wil je afvallen? Wanneer wil je dat bereikt hebben? Waarom wil je dat eigenlijk? Wanneer je een doel hebt kan je daar naartoe gaan werken. En nog beter: je hebt een einddatum nodig, anders wordt het een eindeloos verhaal waarin je steeds opnieuw begint.
Schrijf je doel op en hang het ergens op waar je het dagelijks ziet. Wanneer je er dagelijks mee geconfronteerd wordt zal je langer gemotiveerd blijven. Een goed doel kan er als volgt uit zien: ‘Ik wil op 24 december in mijn kerstjurk met maat 38 passen. Dat wil ik omdat het mijn mooiste jurk is en ik hem graag weer aan wil kunnen doen’. of: ‘Ik wil op 1 juni 5 kg zijn afgevallen. Dat wil ik omdat de kans op welvaartsziekten daarmee afnemen en ik mij gezonder zal voelen’.
2. Je doel is te groot
Kijk nu nog eens naar je doelstelling. Grote kans dat het een doelstelling is die je niet in 1 week zal behalen. Je gaat volgende week op de weegschaal en bent teleurgesteld. Niks afgevallen. ‘Al die moeite voor niks, je kan maar beter stoppen’ is wat er door je hoofd gaat.
Om af te vallen zijn meerdere leefstijlveranderingen nodig. Afvallen is meestal een optelsom van een aantal factoren zoals meer bewegen, regelmatig sporten, gezonder eten, minder vaak op een dag eten, tussendoortjes weglaten, alcohol minderen. Het is ook niet gek om hier wat hulp bij in te roepen van de omgeving of een professional.
Zet dus subdoelen. Je eerste week kan een doel zijn: Iedere dag 1,5 liter water drinken en een half uur wandelen. Heb je dat na een week behaald? Super goed gedaan! daar kan je trots op zijn. Het feit dat je misschien nog geen gram kwijt bent mag jou hier niet demotiveren want kijk eens wat je al veranderd hebt! Je bent al stukken gezonder gaan leven. applaus voor jou. In week 2 voeg je eraan toe dat je maximaal 3 keer op een dag een maaltijd eet en start met een gezond ontbijt en alle tussendoortjes weg laat. De doelstellingen van week 1 gaan gewoon door. En zo kan je wekelijks iets toevoegen. Deze doelstellingen zijn overzichtelijk en je ziet direct, dagelijks, effect. Schrijf ook deze doelen op en vink ze dagelijks af wanneer je ze behaald hebt. Het voelt heerlijk om je doelen te halen. En lukt het een dag niet? Pak je het morgen weer gewoon op.
3. Externe factoren belemmeren jouw succes
Het is mens eigen om externe factoren aan te wijzen waarom iets niet lukt. Zeker als het gaat om afvallen. Ken je deze? Mijn vrouw kookt veel te lekker. Ik heb zoveel verjaardagen. Mijn moeder accepteert het niet als ik geen taart aanneem. Ik heb geen tijd om gezond eten klaar te maken. In mijn familie is iedereen wat stevig dus ik zal nooit slank worden. En eentje waar ik jeuk van krijg: Je moet toch ook kunnen leven?
Op enkele uitzonderlijke situaties na zijn al deze uitspraken nonsens. Jij bepaald wat je in je mond stopt. Je hebt een doelstelling voor ogen en JIJ bent de enige die daar de volledige invloed op heeft. Niemand, echt niemand anders kan dit voor je doen. Je kan hulp inroepen van je omgeving. Dat is belangrijk maar uiteindelijk ben jij de grootste belanghebbende en de enige die er echt wat aan kan doen. En dat kan ook terwijl je ‘lekker leeft’. Het is maar net hoe belangrijk jouw doelstelling is (dus weer terug naar punt 1.)
Stop dus met alles en iedereen de schuld te geven waarom je geen succes boekt met afvallen. Stop met ‘vandaag is geen goede dag, morgen begin ik’. Je kan ieder moment, iedere minuut opnieuw beginnen. Dat je net een taartje hebt gegeten maakt de dag niet verloren. Het betekend dat je de rest van de dag wat gezonder eet om ‘de schade’ te beperken.
Dus zet doelstellingen en houd ze dagelijks bij. Realiseer je dat jij het moet doen en niemand anders. Lees ook 5 redenen waarom je niet afvalt om meer inzicht te krijgen in wat er nodig is om af te vallen.