Diastase

Een diastase houdt in dat het weefsel tussen je rechte buikspieren, de linea alba, wordt opgerekt. Rond week 38 van de zwangerschap heeft de meerderheid van de vrouwen in meerdere of mindere maten een diastase ontwikkeld. Dit oprekken is nodig om je kindje de ruimte te geven om te kunnen groeien. Een diastase kan, en wil je niet voorkomen. Wat je wel wilt is zorgen dat je de inner core unit sterk genoeg houdt zodat je goed hersteld na de zwangerschap. In principe start je nog niet met high impact oefeningen zoals hardlopen tot de diastase over is.

Links het gewone verloop van de buikspieren en rechts de diastase

Als de ruimte tussen de linker- en rechterhelft van je rechte buikspieren meer dan twee vingers wijd is, of wanneer die heel zacht is, dan spreken we van een diastase. De ruimte tussen je rechte buikspieren moet stevig aanvoelen. Als je uitademt en je drukt erop, dan mogen je vingers niet te diep naar beneden zakken. Het moet voelen alsof op een trampoline drukt: je vingers veren weer terug omhoog.

Wanneer de ruimte tussen je buikhelften te groot of te slap is dan kan je daar niet voldoende spanning creëren. Dit kan klachten geven zoals bekkenbodemklachten, pijn aan de buik, klachten aan het SI-gewricht of instabiliteit.

HOE WEET JE OF JE EEN DIASTASE HEBT?

Doorgaans zal de verloskundige bij de nacontrole voelen of er sprake is van diastase. Omdat dit kort na de bevalling is, zal dit in veel gevallen nog aanwezig zijn. Het is ook aan te raden om na 3 maanden langs een bekkenfysiotherapeut te gaan. Zij kan door middel van echo zien welke buikspieren actief zijn en waar je aan kan werken. Ook zal zij gerichte oefeningen meegeven.

Je kan het ook zelf testen.

– Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken.
– Zet je vingers op de middellijn van je buik net boven en onder je navel.
– Til voorzichtig je hoofd van de grond zodat je buikspieren zich aanspannen.
– Wanneer je een bult of een diepe ruimte voelt dan heb je een diastase.

Sommige vrouwen hebben geen gat of gleuf tussen hun rechte buikspieren. Wanneer ze druk uitoefenen op hun buik, bijvoorbeeld bij buikspieroefeningen, dan ontstaat er wel een puntje, bult of bolling op de buik. Ook dit zijn kenmerken van een diastase. Het is dan niet de bedoeling dat je als een malle aan de gang gaat met crunches. Het is dus van belang om te weten hoe jouw buikspieren ervoor staan.

Wanneer je meedoet met onze postnatale programma’s, zullen wij dit altijd testen.

Inmiddels weten we dat de diepte van de diastase belangrijker is dan de breedte. Het bindweefsel tussen je buikhelften (linea alba) kan beter de belasting opvangen als jij daar genoeg spanning kan creëren.

Je kan de linea alba vergelijken met met een trampoline dat tussen je twee buikhelften loopt. Wanneer de trampoline voldoende spanning heeft dan veert het terug als je erop drukt. Wanneer de trampoline niet goed gespannen staat veert niet meer terug als je erop drukt. Een goed werkende linea alba schiet dus weer terug wanneer je erop drukt.

OORZAKEN VAN DIASTASE

Over de oorzaken van een diastase weten we nog niet zoveel. Mogelijke oorzaken zijn:

– Sub-optimale ademhaling
– Verkeerde lichaamshouding
– Niet goed gebruiken van de buikspieren

SUB-OPTIMALE ADEMHALING

Wanneer het middenrif niet goed mee beweegt moet de borstkas uitzetten om de longen de ruimte te geven. Wanneer hier te veel spanning op komt te staan zullen de schouders ook omhoog komen. De ademhaling zit dan te hoog. De schouders en nek helpen te veel mee bij het ademhalen. Dit gebeurt ook wanneer de buik wordt ingehouden. Dit geeft klachten in de bovenrug, nek en schouders. Wanneer de borstkas niet flexibel meebeweegt en vooral de buik beweegt kan het gebeuren dat de dwarse buikspieren helemaal ontspannen. De buik komt daardoor ver naar voren. Dit geeft veel spanning op de linea alba.

Dit kan verholpen worden met een goede ademhalingstechniek.

LICHAAMSHOUDING

Een goede lichaamshouding s wanneer je ribbenkast boven je heupen staat. Je ribbenkast hangt recht boven je heupen. Dit is een goede basis om vanuit te bewegen. Bij zwangere, en net bevallen vrouwen zie je vaak dat het bekken helemaal naar voren of achteren is gekanteld. In beide gevallen zit de ribbenkast dan niet boven de heupen. Hierdoor is de drukverdeling in je buik niet optimaal en kan een diastase in stand worden gehouden.

Dit kan je voorkomen en verhelpen door te oefenen op een goede, actieve houding.

NIET OPTIMAAL GEBRUIKEN VAN DE BUIKSPIEREN

Wanneer bepaalde buikspieren te weinig, of juist te veel, doen dan kan dit problemen veroorzaken. Wanneer je de dwarse buikspieren te veel aanspant dan wordt de druk in je buik te groot. Dat is niet goed voor je bekkenbodem. Wanneer de rechte buikspieren te hard hun best doen dan krijg je een bolling op je buik. Dit zorgt voor heel veel druk op je linea alba. Na de zwangerschap kan je het gevoel met de buikspieren een beetje verloren zijn. Dit komt wel weer terug maar het is goed om hierop te oefenen.

Met gerichte oefeningen tijdens en na de zwangerschap kan je stap voor stap gaan werken aan de inner core unit. Krachttraining gaat jou hierbij helpen. Zo zullen de buikspieren langzaamaan hun ‘samenwerking’ weer terug vinden.

IS EEN DIASTASE ALTIJD TE GENEZEN? OF IS SOMS EEN OPERATIE NODIG?

Met gerichte training kan je in veel gevallen de diastase volledig herstellen. Helaas is een diastase is niet altijd te herstellen met training. In sommige gevallen is er zo veel schade aan het bindweefsel tussen de linea alba dat een operatie noodzakelijk is. Dit moet vastgesteld worden door een bekkenfysiotherapeut.

Deel dit artikel

Meer in deze categorie

Houding na de zwangerschap

Houding na de zwangerschap

Houding na de zwangerschap Tijdens de zwangerschap past je lichaam haar houding aan. Dat is functioneel. Je zwaartepunt veranderd immers. Anders zou je voorover kukelen. Na de zwangerschap veranderd de houding opnieuw. Het zwaartepunt ligt weer meer in het midden (dat...

read more
Sporten na de bevalling

Sporten na de bevalling

Sporten na de bevalling In theorie mag je 6‐8 weken na de bevalling het sporten weer rustig gaan oppakken. Een veel gemaakte fout hierbij is dat vrouwen veel te snel weer op hun oude niveau verder willen gaan. Begin rustig! Je bent negen maanden zwanger geweest en...

read more
Afvallen na de zwangerschap

Afvallen na de zwangerschap

Afvallen na de zwangerschap Hoe kan je op een gezonde manier wat gewicht verliezen na de zwangerschap. Dat je aankomt tijdens de zwangerschap is een zekerheid. Gemiddeld genomen komt een zwangerevrouw meestal zo’n 12 kilo aan. Slechts 25% van dit totale gewicht is...

read more
Ontzwangeren duurt maanden

Ontzwangeren duurt maanden

Ontzwangeren duurt maanden Ontzwangeren duurt langer dan je misschien denkt De volkswijsheid over ontzwangeren ‘negen maanden op, negen maanden af’. Lijkt langmaar is nog niet de gehele waarheid. Vrouwen hebben een vol jaar nodig om te herstellenvan de bevalling...

read more
Rugpijn – Wat doe je eraan?

Rugpijn – Wat doe je eraan?

Rugpijn – Wat doe je eraan? Oh wat ga je lekker door de zwangerschap. Je mag niet klagen. Ik moet altijd een beetje gniffelen als ik dat hoor. Je mag niet klagen… waarom eigenlijk niet? Nou ja, kom alsjeblieft niet de hele dag over ieder dingetje mopperen maar we...

read more